Edice vín Karel Roden

Na konci května 2010 u nás Karel Roden pokřtil svou exkluzivní edici vín. Nápad na vznik speciální edice vzešel přímo od známého herce. Roden se s majitelem Vinné galerie Tomášem Vicanem blíže seznámil na natáčení filmu Lidice. A dávné nekonkrétní přání Karla Rodena dostalo konkrétní obrysy.

Edici vín vyrobilo exkluzivně Adámkovo vinařství ve Višňové u Znojma. V edici vyšlo zatím zhruba 8 000 lahví odrůd Frankovka rosé, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Aurelius a Rulandské modré.

V prodeji jsou tato vína pouze ve vybraných vinotékách a vyhlášených restauracích. A samozřejmě také u nás ve Vinné galerii – kde v květnu 2010 proběhl slavnostní křest edice za účasti Karla Rodena.

Brněnská Vinná galerie se v pondělí večer hemžila lidmi, kteří chtěli jen jedno. Ochutnat Karla Rodena. Zároveň ve vinárně představila soubor svých kreseb Rodenova partnerka Jana Krausová. Ochutnat a podívat se přišel i Bolek Polívka.

"Nechceme vyrábět nic průměrného. V edici se objeví jen ta nejlepší vína z každoroční sklizně. Může se stát, že při velmi špatném ročníku v edici žádné víno nevyjde," dodává Tomáš Vican. 

K atmosféře výroby vína si Karel Roden ale "přičuchnul" už mnohem dříve. "Jezdil jsem i po sklípcích. Nakoupil jsem i několik lahví, některé se mi ale ve sklepě zkazily. Takže něco mám už za sebou," řekl Karel Roden s tím, že nemá žádné oblíbené odrůdy. Většina lidí otevírá láhev vína ve výjimečných chvílích, Roden naopak příliš neslaví. "Víno piji tehdy, když mám chuť. Nezáleží přitom, jestli je zrovna ráno nebo večer," dodal.