Jste zde: Vinná galerie Naše vína Malá encyklopedie vína Skladování vína

Malá encyklopedie vína

Nejlepší, co s vínem můžete udělat, je samozřejmě vypít ho. Víno si ale vychutnáte tím lépe, čím více o něm víte. Encyklopedií je všude dost. Nabízíme jen krátký úvod – vždy doplněný o odkaz na podrobnější text.

Skladování vína

Těžkým hříchem je skladovat vinné láhve na přímém slunečním světle. Schválně se podívejte, kolik „specializovaných vinných prodejen“ to dodržuje. Pro archivování vína je ideální vinný sklep s konstantní teplotou 10–12 °C.

Láhve s korkovou zátkou skladujte naležato, aby korek byl vlhký – jinak se do lahve může dostat vzduch a víno zvětrá. Při kratším uložení (nebo pokud je v místnosti vysoká vlhkost, díky které korek nevyschne) není podmínka tak striktní.

S lahvemi zbytečně nemanipulujte – abyste nenarušili harmonie aromatických látek. V otevřené láhvi víno neponechávejte; vzduch akorát zhorší barvu a chuť vína. To neplatí u nápojů s vyšším obsahem alkoholu a cukru.

Rozhodně nekupujte láhve, které nejsou chráněny před vyššími teplotami a přímým osvětlením.

více o správné archivaci