Jste zde: Vinná galerie Naše vína Malá encyklopedie vína Odrůdy červených vín

Malá encyklopedie vína

Nejlepší, co s vínem můžete udělat, je samozřejmě vypít ho. Víno si ale vychutnáte tím lépe, čím více o něm víte. Encyklopedií je všude dost. Nabízíme jen krátký úvod – vždy doplněný o odkaz na podrobnější text.

Odrůdy červených vín

Modré hrozny vyžadují teplé, slunné a relativně sušší polohy. Červená vína se výborně rodí v subtropickém klimatu – ve Francii, Itálii, Španělsku či na Balkáně. V ČR je hlavní doménou červeného vína teplý jih Moravy.

Nejznámější odrůdy

Cabernet Moravia (CM)

Odrůda, kterou vyšlechtil Ladislav Glos křížením Cabernet Franc a Zweigeltrebe. Vína mají krásnou granátovou barvu. Velmi vhodná pro výrobu barikových vín.

K čemu podávat: zvěřina, ryby, tvrdé sýry.

Frankovka (Fr)

Jedna z nejtradičnějších odrůd pěstovaných na Moravě. Frankovky mají temně rubínovou barvu a plnou pikantní chuť s výraznou tříslovinou. Ideální víno pro archivaci.

K čemu podávat: tmavá masa (především zvěřina), plísňové sýry.

Modrý Portugal (MP)

Pravděpodobně rakouská odrůda, dávající svěží mladá vína. Určeno především pro rychlejší konzumaci. Vína jsou lehčí a příjemně sametová – často preferována ženami.

K čemu podávat: drůbeží maso, sýry, šunka, těstoviny, biftek.

Rulandské modré (RM)

U nás pěstováno od dob Karla IV., jenž nechal odrůdu dovézt z Francie. Vysoce kvalitní vína s vůní po švestkách a ořechu. Často přívlastková vína pro delší archivaci.

K čemu podávat: různé druhy masa, plísňové sýry, méně sladké zákusky.

Svatovavřinecké (Sv)

Pochází zřejmě z Francie. Chuť vína je plná, obvykle jemně natrpklá, s lehounce vyšší kyselinkou. V dobrých ročnících se Svatovavřinecké hodí k barikovým vínům.

K čemu podávat: kořeněná tmavá masa, ryby, těstoviny.

Zweigeltrebe (Zw)

Kříženec Svatovavřineckého s Frankovkou. Pochází z Rakouska a u nás rodí vína temně rudé barvy s výraznou tříslovitou chutí. Mají velký potenciál pro ležení v láhvi.

K čemu podávat: tmavá masa v jemnějších úpravách, sýry.

popis všech odrůd bílých vín