Jste zde: Vinná galerie Naše vína Malá encyklopedie vína Odrůdy bílých vín

Malá encyklopedie vína

Nejlepší, co s vínem můžete udělat, je samozřejmě vypít ho. Víno si ale vychutnáte tím lépe, čím více o něm víte. Encyklopedií je všude dost. Nabízíme jen krátký úvod – vždy doplněný o odkaz na podrobnější text.

Odrůdy bílých vín

Narozdíl od modrých odrůd (dávající červené víno) nevyžadují odrůdy bílých vín takovou intenzitu slunečního záření. Některé „drsnější“ polohy tak dokáží dodat bílým vínům nezaměnitelné chuťové vlastnosti.

Nejznámější odrůdy

Chardonnay (Ch)

Pochází z Burgundska a používá se k výrobě přívlastkových a nově i barikových vín. Víno s lahodnou chutí s pikantní kyselinkou. Hodí se k delšímu ležení v archivu.

K čemu podávat: sýry, bílé i tmavé maso, ryby.

Neuburské (Ng)

Rakouská odrůda vyžadující teplejší polohy. Víno má harmonickou, mírně nahořklou skořicovou chuť s nižší kyselinkou. Obvykle dosahuje lahvové zralosti poměrně brzy.

K čemu podávat: bílé sýry, zelenina, maso, sladčí pokrmy.

Rulandské šedé (RŠ)

Vzniklo ve Francii pupenovou mutací. Šedočervené až šedomodré hrozny dávají bílé víno s plnou kořenitou chutí. Vinaři často hovoří o vůni „zpoceného koňského sedla“.

K čemu podávat: pikantnější úpravy drůbeže, uzené ryby.

Ryzlink rýnský (RR)

Víno králů pochází pravděpodobně z německého Porýní. Je náročné na polohu a vyžaduje teplé slunné svahy. Dává kvalitní přívlastková vína s příjemnou svěží chutí.

K čemu podávat: ryby, paštiky, pečená kačena.

Ryzlink vlašský (RV)

Vína charakteristická vyšším obsahem kyselin. V chuti jsou plná a harmonická a mají širokou škálu vůní. U této odrůdy lze také dosáhnout kvalitních ledových vín.

K čemu podávat: uzeniny, zeleninová jídla, bílé sýry, jemné paštiky.

Sauvignon (Sg)

Pochází z Francie, pravděpodobně z oblasti Bordeaux. Vysoce jakostní, výrazná a velmi vyhledávaná vína – dnes žádaná hlavně v buketu po broskvích nebo černém rybízu.

K čemu podávat: pikantnější a uzené ryby, drůbež, dezerty.

Tramín červený (TČ)

Jedna z nejstarších a nejvýše hodnocených evropských odrůd. Vína jsou plná, s charakteristicky kořenitou chutí. Zráním v archivu se jejich hodnota výrazně zvyšuje.

K čemu podávat: játra, výraznější úpravy ryb, plísňové sýry. Víno se často pije jako aperitiv.

Veltlínské zelené (VZ)

Na Moravě hojně rozšířená odrůda pochází zřejmě z Rakouska. Nevyskytuje se jinde ve světě. Svěží, jemně nahořklá, plná vína s pikantní kyselinkou a jemným buketem.

K čemu podávat: hovězí maso, ryby, omáčky a slané předkrmy.

popis všech odrůd bílých vín